14. března 2017

Žháři #2



Žižkov, rohová benzínka u nádraží. Ceny trochu vyšší než jinde, bagety stejné jako všude. Klientela mizivá, až zanedbatelná.
Večer, trochu teplejší než ty předchozí. Začínající příšeří nutí kolemjedoucí vozidla rozsvítit. Chaotické poryvy větru vmetávají špinavé listí chodcům do tváří, zatímco listy Večerního ticha a jiných bulvárů vrací zpět do korun stromů.
Chodci podvědomě přidávají do kroku a auta zrychlují, zatímco trojice zabijáků z vietnamské mafie nad svou zatím poslední bagetou sdílí zážitky z dnešních výběrů výpalného. Při pohledu skrz prosklenou výlohu benzínky vytváří dojem dobře oblečených byznismenů při podvečerní svačině. Chovají se jako doma, protože jim to tady patří. Čtvrtý si za rohem nervózně zapaluje další cigaretu. Pro jeho dceru je to dnes velký den a on ještě neví jak dopadla.
Skřípění brz a pach spálených gum čtyřdveřového Fiata. Otevírané dveře, tikot dávek ze samopalu, rozbité sklo. Napsal jsem nad zatím poslední bagetou? Škrtněte si slovo „zatím“. Nervózní otec se s nezapálenou cigaretou se krčí za autem, kterým dorazili. Vzduchem sviští olovo.
„Díky bohům za neprůstřená skla!“ proběhlo mu hlavou, než se mu pod nohy přikutálel tikající granát.

O půl hodiny později se o incidentu dozvěděl pan Canateli telefonátem od svého již bývalého spojence, draka ze Sapy. Další špatné zprávy na sebe nenechaly dlouho čekat.

Žádné komentáře:

Okomentovat