16. února 2015

Srdečné pozdravy #1



„Mafie.“
Do jeho křížovky se zabodl nezvaný prst. Zvedl oči, aby zjistil, že prst patří elegantně oblečenému mladíkovi. Šance, že si vybral jeho stůl a jeho křížovku ze všech stolů a ze všech hospod v Praze pouze náhodou vpodstatě neexistovala. Páteří mu projelo drobné zamrazení, když si říkal: tak už to začalo. Nahlas se ale místo toho pokusil zeptat naprosto nezaujatým tónem.
„Jak to myslíte, pane?“
„Organizovaný zločin na pět, první písmeno em, tady dolů,“ projel mladík prstem po nevyplněné části křížovky s pohledem upřeným na sedícího muže.
„Chtěl jsem tam napsat mordy…“
„Vy nejste odsud, že ne?“
„Ne, dneska jsem přijel. Doufal jsem, že stihnu v klidu doluštit křížovku a ještě jsem si vzal knihu, kdybych se nudil. Ale když už jste tady, klidně si přisedněte, máte ještě další dobré rady?“
Mladík se rozvalil na židli a zamyšleně těkal pohledem po místnosti.
„Asi jen jednu – nepijte to kafe.“
„To je tak odporné?“
„Dalo by se říct…“ nakousnul větu. Místo dokončení vzal tužku tvrdosti HB odloženou na křížovce a zamíchal s ní černou kávu. Když ji vyndal, zbývala z namočené části pouze grafitová tuha. Dřevo pohltila černá hladina.
„Říkali, že je to pozornost podniku,“ vydechl překvapeně majitel toho příliš silného kafe.
„Víte… nemáte další tužku? Ano, propiska stačí, děkuji… Na někoho, kdo má na hlavu vypsanou takovouhle částku,“ vepsal sumu do „církevní budova“ na šest, vodorovně, „tu sedíte opravdu hodně na ráně. A tohle ehm, kafe vypadá, že jste získal spíše pozornost nějakého šikovného chemika z Říčan. A takových je tu víc. Ale máte štěstí, že jste narazil na mne. Pokud nezkusíte nic dobrodružného, tak vás předám raději živého. Odevzdejte mi svou zbraň!“

3 komentáře:

  1. Už se těším na pokračování, kdy bude?
    Anonymní mafiánka 123

    OdpovědětVymazat
  2. Právě jsem ho dopsal. Jak se vám líbí?

    OdpovědětVymazat
  3. Obě části jsou opravdu super. Už se těším na pokračování. Mj. mě pobavil chemik z Říčan :)
    Míša T.

    OdpovědětVymazat